ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

2οι ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΟΙ

Ψηφιακό Αρχείο > Ψηφιακό Αρχείο 2017

Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργάνωσε τους 2ους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων του Νομού Μεσσηνίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων του Νομού Μεσσηνίας και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.
Οι 2οι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Περιφερείας Πελοποννήσου διεξήχθησαν από 10 έως 12 Μαρτίου 2017. Την Παρασκευή 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης και οι προκριματικοί αγώνες (5.00-9.00 μ.μ.) και το Σάββατο 11 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν οι προκριματικοί και οι ημιτελικοί αγώνες (9.00 π.μ.-7.00 μ.μ.) στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Την Κυριακή 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί αγώνες, ανοικτοί για όλο τον κόσμο και η τελετή λήξης στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, «Ν. Πολίτης», Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Η ιδιαιτερότητα των Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Περιφερείας Πελοποννήσου έγκειται στο ότι συμπεριλαμβάνουν και αγωνίσματα με θέματα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Στόχος είναι να αναδειχθεί η διαχρονική αξία των παραπάνω κειμένων και να ενθαρρυνθεί η εμβάθυνση στο περιεχόμενό τους και σε νοήματα που εμπνέουν τον σύγχρονο αναγνώστη.Τα θέματα αντλήθηκαν από τα σχολικά εγχειρίδια Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο και από Μετάφραση καθώς και από τα εγχειρίδια της Νεοελληνικής Γλώσσας όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.
Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν στα εξής ρητορικά αγωνίσματα:
1. Διττοί λόγοι
Σε αυτό το ομαδικό ρητορικό αγώνισμα τριμελείς ομάδεςμαθητών από διαφορετικά σχολεία καλούνται να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά ενός θέματος.
2. Αυθόρμητος λόγος
Πρόκειται για ένανσύντομοαυτοσχέδιο λόγο, διάρκειας 3-4 λεπτών, που στηρίζεται κυρίως στη δημιουργική και συνειρμική σκέψη του ομιλητή με στόχο την τέρψη του ακροατηρίου.
3. Προτρεπτικός λόγος
Ο Προτρεπτικός Λόγος αποτελείπροσχεδιασμένη ομιλία μέγιστης διάρκειας 6 λεπτών. Ο ομιλητής έχει ως στόχο να προτρέψει / να πείσει το ακροατήριο για ένα θέμα που θεωρεί σημαντικό.
4. Νοηματική ανάγνωση
Στο αγώνισμα της Νοηματικής Ανάγνωσης ο ομιλητής καλείται να αναγνώσει απόσπασμα από μεταφρασμένο κείμενο Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά). Ο ομιλητής καλείται να αποδώσει το ύφος και το νόημα του κειμένου με ζωντανό και εκφραστικό τρόπο, αξιοποιώντας τη στίξη και δίνοντας έμφαση στην καθαρή άρθρωση, την ένταση και τη χροιά της φωνής, την έκφραση του προσώπου και την οπτική επαφή με το κοινό.


Αρχική | Ιστορικό | Εκδηλώσεις | Ψηφιακό Αρχείο | Λέσχη Ανάγνωσης | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού