ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

2015-2016

Εκδηλώσεις

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016)

12/12/2016: Οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις, Δήμητρα Δημοπούλου οργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου του Χάρη Αθανασιάδη “Τα αποσυρθέντα βιβλία, Έθνος και σχολική Ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008”, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 στις 7:00 μ.μ. στο Βιβλιόπολις, Δήμητρα Δημοπούλου, Αριστομένους & Νικηταρά 3α, Καλαμάτα.
Στην εκδήλωση μίλησαν
o Παναγιώτης Πυρπυρής, Σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Αττικής, η Κική Σακκά, Σχολική σύμβουλος φιλολόγων Μεσσηνίας, η Ιωάννα Σταύρου, Σχολική σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας και ο Χάρης Αθανασιάδης, ο συγγραφέας.

22/10/2016: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας διοργάνωσαν το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016, στις 07:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας εκδήλωση μνήμης Μικρασιατών, με τίτλο «Στου χωρισμού τη στράτα …». Στην εκδήλωση συμμετέχουν η χορωδία και οι μουσικοί του Συλλόγου Ρεθύμνιων Μικρασιατών υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Γιακουμάκη, καθώς και η Γεωργία Ψαραδέλλη με μαθητές της. Κείμενα, αφηγήσεις Τάσος Μπουκουβάλας.

01-02/10/2016: Σε συνεργασία,με τις Σχολικές Συμβούλους του νομού, o Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίαςδιοργάνωσε ιστορική διημερίδα με θέμα: Κατοχή-αντίσταση - απελευθέρωση. Η διημερίδα κινήθηκε σε δυο άξονες: Το Σάββατο,1 Οκτωβρίου 2016,στο 1 Γυμνάσιο Καλαμάτας,10:00πμ - 13:30μμ έλαβε χώρα το Θεωρητικό πλαίσιο με τις εισηγήσεις των Δρ Β. Σακκά, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων π.ε. Μεσσηνίας, Δρ Παναγιώτη Πυρπυρή, Phd-Ιστορία της Εκπαίδευσης, Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Γ' Αθήνας, Δρ Γιάννη Καρακατσιάνη,φιλόλογο και Δρ Ευαγγελία Κουνέλη, Phd-Διδακτική της Ιστορίας-Σχ. Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. Ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια από τη Βασιλική Σακκά, τον Παναγιώτη Πυρπυρή, την Ευαγγελία Κουνέλη και την Ιωάννα Δεκατρή, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων Γ΄Αθήνας.Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου,10:00πμ διοργανώθηκε Ιστορικός περίπατος στην Καλαμάτα της Κατοχής & της Αντίστασης με οδηγό τον κ. Ηλία Μπιτσάνη, δημοσιογράφο-συγγραφέα.

21/05/2016: O Δήμος Καλαμάτας & ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσαν τα Η’ Πολυδούρεια που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, στις 19:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Καλαμάτας, αφιερωμένα στην αντισυμβατική ποιήτρια Κοραλία Θεοτοκά. Για την τιμώμενη ποιήτρια μίλησαν ο σκηνοθέτης - συγγραφέας Τάκης Σπετσιώτης και ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης. Προβλήθηκε δεκάλεπτο βίντεο με τη ζωή και το έργο της Κοραλίας Θεοτοκά ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» στους νικητές Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, για τη συλλογή ποιημάτων «Μυθογονία» και Δημοσθένη Μιχαλακόπουλο, για την ποιητική συλλογή «Αταξίδευτα». Την εκδήλωση πλαισίωσε το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με την επιμέλεια της καθηγήτριας Ντινοπούλου Εύης.

17/05/2016: Η Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, για τη συλλογή ποιημάτων «Μυθογονία» και ο Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος, για την ποιητική συλλογή «Αταξίδευτα» επελέγησαν από την αρμόδια επιτροπή για την απονομή εξ ημισείας του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για το 2016, ύστερα από ομόφωνη απόφαση. Τα μέλη της επιτροπής είναι ο Δήμαρχος, ο Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Μαρία Τσαγκαράκη, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Η επίδοση του βραβείου, που συνοδεύεται από έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο θα μοιρασθούν οι επιλεγέντες, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, καθώς τότε διοργανώνουν τα Η΄ Πολυδούρεια ο Δήμος Καλαμάτας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.

17-18/04/2016:
Την Παρασκευή 15/4 και Σάββατο 16/4 2016 πραγματοποιήθηκαν οι 1οι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Περιφερείας Πελοποννήσου, στα κτίρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα. Οι Αγώνες αυτοί διοργανώθηκαν από το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με συντονίστρια την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, κ. Ελένη Βολονάκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου - Π.Ε. Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, την Καλαμάτα 21, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τους Σχολικούς Σύμβουλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και την Ελληνική Ένωση Προώθησης της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

14/04/2016:
Το "Χαμένο Νόμπελ - Μια αληθινή ιστορία" του Κώστα Αρκουδέα, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 8.30, στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιόπολις", Αριστομένους και Νικηταρά 3α. Στην εκδήλωση μίλησαν η Μαρία Τσαγκαράκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας και η Χαρά Νικολακοπούλου, φιλόλογος, συγγραφέας, ταμίας του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας. Διοργάνωση: Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, Βιβλιόπολις και Εκδόσεις Καστανιώτη.

01-02/04/2016: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων διοργάνωσε διημερίδα με ανακοινώσεις από το 42ο ετήσιο συνέδριο της Π.Ε.Φ., στις Σέρρες, στις 12-14 Νοεμβρίου 2015, "ΣΟΦΟΚΛΗΣ, Ο μεγάλος κλασικός της τραγωδίας". Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Καλαμάτα, 1 - 2 Απριλίου 2016, στην Αίθουσα εκδηλώσεων 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας.

19/03/2016: Οι εκδόσεις "Κίχλη", ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και το βιβλιοπωλείο "Βιβλιόπολις" , στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, παρουσίασαν τον ποιητή, κριτικό και βιβλιογράφο Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τη νέα του ποιητική συλλογή "Με δίχτυ τον άνεμο", το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 19:30, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Μίλησαν ο Σταύρος Τσαγκαράκης, φιλόλογος συγγραφέας και ο Βασίλης Μπαζάνης, φιλόλογος, γραμματέας του ΣΦΜ. Ποιήματα διάβασε η Μίνα Σταθοπούλου, φιλόλογος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας.

22/1-21/2/2016: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσε Δεκαπέντε Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας, με βασική ομιλήτρια την καθηγήτρια ιστορίας κυρία Μαρία Δ. Ευθυμίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας από Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 έως και Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016 κατά τις ημέρες: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

12-13/12/2015: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσε διήμερο "Σεμινάριο Μουσειακής Εκπαίδευσης : Πώς οργανώνουμε μια βιωματική επίσκεψη σ' ένα μουσείο. Πρακτική εφαρμογή στο Μουσείο", που θα κινήθηκε σε δύο άξονες. Αρχικά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, 18:00-20:00 μμ, στα πλαίσια του θεωρητικού πλαισίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, παρουσίασαν οι ακόλουθοι ομιλητές τις εισηγήσεις τους: Η Δρ. Γεωργία Κακούρου -Χρόνη, "Ο δυναμικός διάλογος μουσείου και σχολείου", η Μαρία Τσουλάκου και η Κατερίνα Τζαμουράνη, "2009 -2015:Εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Νέες προοπτικές" και η Αλίσσια Σπυροπούλου, "Σχολική επίσκεψη σε μουσείο όταν έχω "δύσκολους" μαθητές στην τάξη μου, το αποφασίζω ή όχι;". Στη συνέχεια την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, 10:00-12:00 πμ. στα πλαίσια του βιωματικού εργαστηρίου, η Δρ. Γεωργία Κακούρου -Χρόνη παρουσίαση την εισήγησή της "Να μπω ή να μην μπω στο Μουσείο;" στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Καλαμάτας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και η Μαρία Τσουλάκου, παρουσίασε τη δική της εισήγηση "Οργάνωση μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.

26/04/2015: O Δήμος Καλαμάτας & ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσαν στα Ζ' Πολυδούρεια που πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, στις 20:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Καλαμάτας, αφιερωμένα στην αντισυμβατική ποιήτρια
Κατερίνα Γώγου. Για την τιμώμενη ποιήτρια μίλησε ο συγγραφέας, ποιητής και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού "Οδός Πανός" Γιώργος Χρονάς ενώ απήγγειλε ποιήματά της η σκηνοθέτης-ηθοποιός Μέμη Σπυράτου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε το βραβείο ποίησης "Μαρία Πολυδούρη" στις Κατερίνα Ζυγούρα για την ποιητική της συλλογή "κάτι μας διαφεύγει.." και στη Δώρα Κασκάλη για την ποιητικής της συλλογή "Ανταλλακτήριο Ηδονών". Στην εκδήλωση συμμετείχε φιλικά ο καθηγητής μουσικής από το Μουσικό σχολείο Καλαμάτας, Πέτρος Κατσούλης.

22/04/2015:
Η Κατερίνα Ζυγούρα, για τη συλλογή ποιημάτων "Κάτι μας διαφεύγει…" και η Δώρα Κασκάλη, για την ποιητική συλλογή "Ανταλλακτήριο ηδονών" ήταν οι αποδέκτες του βραβείου ποίησης "Μαρία Πολυδούρη" για το 2015, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής. Τα μέλη της, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Βασίλης Μπαζάνης (ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου) και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις" του Δήμου Καλαμάτας Αθανάσιος Ηλιόπουλος, επέλεξαν στις 22 Απριλίου 2015 τις βραβευθείσες συλλογές μεταξύ 10 συμμετοχών.

28/03/2015
: Το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων
Μεσσηνίας και τη Λέσχη Ανάγνωσής του και τις εκδόσεις Πατάκη, διοργάνωσαν το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 7.30μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου μια συνάντηση με τη συγγραφέα Δούκα Μάρω με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα "Έλα να πούμε ψέματα"

14/03/2015: Οι εκδόσεις iwrite και ο συγγραφέας Γρηγόρης Βασιλειάδης διοργάνωσαν την παρουσίαση του νέου τους βιβλίου "Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι. Από το φόβο της σκιάς στο φως της επίγνωσης", το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 19:00, στο βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ (Αριστομένους και Νικηταρά 3Α) στην Καλαμάτα. Εκτός από τον συγγραφέα στην παρουσίαση μίλησαν η Μαρία Τσαγκαράκη (φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας) και ο Γιάννης Καούνης (δικηγόρος).

14/02/2015:
Ο Συνδέσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, στα πλαίσια του αφιερώματος στο ιστορικό μυθιστόρημα, στο λογοτεχνικό απόγευμα του Σαββάτου, 14 Φεβρουαρίου 2015, στα γραφεία του, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 08:00 το βράδυ, παρουσίασε το συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη και το βιβλίο του "Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή". Μετά το τέλος της παρουσίασης ο συγγραφέας συζήτησε με το κοινό και απάντησε σε ερωτήσεις του.

12/01/2015:
Τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 στις 20:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του
δήμου Καλαμάτας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας παρουσίασε τη θεατρική παράσταση "Ο Γάμος" της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη με την Άννα Βαγενά.


Αρχική | Ιστορικό | Εκδηλώσεις | Ψηφιακό Αρχείο | Λέσχη Ανάγνωσης | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Υπομενού


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού