ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

2017-2018

Εκδηλώσεις

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018)


13/12/2018:
Οι εκδόσεις Καστανιώτη, η Λέσχη Ανάγνωσης του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις Δήμητρα Δημοπούλου, οργάνωσαν συνάντηση
με την Ιωάννα Καρυστιάνη
με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος Χίλιες Ανάσες, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα Πινακοθήκης του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 33). Με τη συγγραφέα συνομίλησε η επίτιμος πρόεδρος Φιλολόγων Μεσσηνίας Μασρία Τσαγκαράκη ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

03/11/2018:
Ο Δήμος Καλαμάτας, η κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας συνδιοργάνωσαν τα Ι’ Πολυδούρεια το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Νικόλαος Πολίτης» στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Καλαμάτας. Τα Ι΄ Πολυδούρεια είχαν επετειακό χαρακτήρα για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων του θεσμού και για τα δέκα χρόνια από τη απουσία του Γιώργου Τσαγκάρη, του εμπνευστή του θεσμού. Γι’ αυτό ήταν αφιερωμένα στον Γιώργο Τσαγκάρη και στην ποιήτρια Ζωή Καρέλλη. Για τον Γιώργο Τσαγκάρη μίλησε το μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΜ κα Χαρά Νικολακοπούλου, φιλόλογος, και την ποιήτρια και το έργο της παρουσίασε η κα Χρύσα Σπυροπούλου, σύμβουλος φιλολόγων και κριτικός λογοτεχνίας.

02/11/2018: Το Βραβείο Ποίησης έτους 2018 στη μνήμη της Μαρίας Πολυδούρη απονεμήθηκε, σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας επιτροπής, στη Χρυσούλα Παπακυριάκου, φιλόλογο, για την ποιητική συλλογή «των γραμμάτων», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Παρασκήνιο», σειρά «Λίθυρον». Η επίδοση του Βραβείου πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση «Ι΄ Πολυδούρεια», Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20.00, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, που είναι αφιερωμένη στο Γιώργο Τσαγκάρη και στη Ζωή Καρέλλη.


17/02/2018
: Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στις 07:00 μ.μ. στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 5ος όροφος) ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας και το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ, στα πλαίσια της Ημέρας Ποίησης, φιλοξένησε τον ποιητή Δημήτρη Αγγελή (κρατικό βραβείο ποίησης 2017). Τον ποιητή και το έργο του παρουσίασε η ποτήτρια Ελένη Κοφτερού.


02-04/03/2018
: Οι 3οι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνδιοργανώνει το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Πελοποννήσου - Π.Ε. Μεσσηνίας, τη Διεύθυνση Β΄θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων του Νομού Μεσσηνίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων του Νομού Μεσσηνίας, το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας και τον Ρητορικό Όμιλο Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, έλαβαν χώρα την Παρασκευή 2, Σάββατο 3 (Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας) και Κυριακή 4 (Αμφιθέατρο "Ν. Πολίτης") Μαρτίου 2018.
Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν στα ρητορικά αγωνίσματα των Διττών λόγων, του Αυθόρμητου λόγου, του Προτρεπτικου λόγου και της Νοηματικής ανάγνωσης.

01-02/12/2017: Οι Σύμβουλοι Φιλολόγων νομού Μεσσηνίας με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας, διοργάνωσαν επιστημονικό Σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας, με βασικές εισηγήτριες τις κυρίες Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικό και Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, κοινωνική ανθρωπολόγο, ερευνήτριες και ιδρύτριες της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας Ελλάδα, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας. Εισηγητές του διημέρου, εκτός από τις προαναφερθείσες, ήταν και οι Ιωάννης Καρακατσάνης, εκπαιδευτικός, ιστορικός, Ηλίας Μπιτσιάνης, δημοσιογράφος και Βασιλική Σακκά, σχολική σύμβουλος Μεσσηνίας.

10/11/2017
: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας σε συνεργασία με την κα Βασιλική Σακκά, ιστορικό, δρ. παιδαγωγικών, διοργάνωσαν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, από τις έως τις 9:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας ημερίδα αφιερωμένη στον Δημήτρη Γληνό, με ομιλητές τους Γιάννη Καρακατσιάνη, δρ Νεότερης Ιστορίας, ΕΚΠΑ, Χαρινέλα Τουρνά, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων, Κώστα Θεριανό, φιλόλογος, Σταύρο Αράπογλου, φιλόλογο στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Μαρία Τσαγκαράκη, πρόεδρο Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, Γιούλη Χρονοπούλου, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων.


13/10/2017 - 08/12/2017: Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το ΠΜΣ με κατεύθυνση "Αρχαία Ελληνική Φιλολογία" και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσε τον 3ο Κύκλο Ανοικτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων από 13 Οκτωβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2017, με γενικό θέμα: "Διαδρομές στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία" στο Αμφιθέατρο "Ν. Πολίτης" στην Καλαμάτα, ώρα 19:00. Τα σεμινάρια ήταν ανοικτά σε όλους και δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωσή τους. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων μίλησαν οι Χάρης Βλαβιανός, Ποιητής-Κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών, Μυρτώ Δραγώνα- Μονάχου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Πρώην Υπουργός Παιδείας και Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας - Παπυρολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ με θέμα: "Αγώνας άγονος; Μεταφράζοντας το πρωτότυπο - αρχαία και νεώτερη λογοτεχνία", με Ομιλητές τους Χάρη Βλαβιανό, Αθανάσιο Ευσταθίου, Ιωάννη Καζάζη, Γιώργο Κεντρωτή, Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, Κατερίνα Σχινά και Μαρία Τσαγκαράκη.


27-28/05/2017: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσε λαογραφικό διήμερο το Σάββατο 27 Μαΐου και την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στις 8:00μμ στο Πνευματικό κέντρο του δήμου Καλαμάτας αφιερωμένο στο μανιάτικο μοιρολόι. Στην εκδήλωση παρουσίασαν εισηγήσεις ο κος Δουλαβέρας Αριστείδης, τ. αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η κα Καπετανάκη Σοφία, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κος Κουγέας Σωκράτης, φιλόλογος-συγγραφέας και ο κος Γιαννημάρας Δημήτρης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και τ. δήμαρχος δυτικής Μάνης. Μοιρολόγια διάβασε η συγγραφέας Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη– Τσαγκάρη ενώ συμμετείχαν μοιρολογίστρες από τη Δυτική Μάνη, όπως η Ευανθία Γκούζου και η Αγγελική Σκαρέα. Παράλληλα το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με την καθηγήτρια παραδοσιακής μουσικής κα Ψαραδέλλη Γεωργία και ο κος Κάτσος Παναγιώτης στην φλογέρα και το κλαρίνο πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση.


26/05/2017
: Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας και τον Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Φιλολογίας εκδήλωση για την Αρχαία Ελληνική Μουσική, την Παρασκευή 26 Μαϊου 2017, στις 7.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ομιλητές ήταν ο Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, με θέμα: «Αρχαία Ελληνική Μουσική» και η Θεανώ Αδαμοπούλου, με θέμα: «Ο Αρχαίος Ελληνικός Αυλός». Ακουλούθησε η συναυλία «Οι μαβί χορδές της λύρας» με τους: Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχαιοελληνική λύρα – τραγούδι) , Βασιλική Παπαγεωργίου (μαντολίνο – τραγούδι) και Αντώνη Σκαμνάκη (κοντραμπάσο). Συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με το τραγούδι του
«Επιταφίου του Σεικίλου - 2 μ.Χ. αι.» με συντονίστρια την κ. Γεωργία Ψαραδέλλη.

29/04/2017
: O Δήμος Καλαμάτας & ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσαν τα Θ’ Πολυδούρεια το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Καλαμάτας, που ήταν αφιερωμένα στην ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Για την τιμώμενη ποιήτρια μίλησε η δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» στηΧριστίνα Γεωργιάδου, για τη συλλογή ποιημάτων «Σπορά» και στο Φαίδονα Μουδόπουλο - Αθανασίου, για την ποιητική συλλογή «Ιστορίες Κρίσης (και άλλων παραγόντων)». Την εκδήλωση πλαισίωσε το μουσικό σχήμα «Ήχος του Νότου».


25/04/2017:
Η Χριστίνα Γεωργιάδου, για τη συλλογή ποιημάτων «Σπορά» και ο Φαίδων Μουδόπουλος - Αθανασίου, για την ποιητική συλλογή «Ιστορίες Κρίσης (και άλλων παραγόντων)» επελέγησαν από την αρμόδια επιτροπή για την απονομή εξ ημισείας του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για το 2017, ύστερα από ομόφωνη απόφαση την 25η Απριλίου, όσον αφορά σε ποιητικές συλλογές πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, που εκδόθηκαν την προηγούμενη χρονιά.


03/04/2017: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας έφερε στην Καλαμάτα την εξαιρετική θεατρική παράσταση του "Θεατρικού οργανισμού Νέος Λόγος" Το κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου, με τον ηθοποιό Φώτη Μακρή, τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, ώρα 20:30, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Η παράσταση είναι βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου "Το κιβώτιο" .

18/03/2017: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας υποδέχτηκε την ημέρα της ποίησης στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 08:00 μ.μ. με μια εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη. Για τον ποιητή μίλησε η Παναγιώτα Ψυχογιοπούλου, σχολική σύμβουλος φιλολόγων Πάτρας ενώ ποιήματα του ποιητή διάβασαν οι Μίνα Σταθοπούλου & Μαρία Τσαγκαράκη, φιλόλογοι. Στο πιάνο η συνθέτρια - πιανίστρια Άννα-Μαρία Μουτεβελή έπαιξε μουσικές μελωδίες ενώ ο ποιητής διάβασε ποιήματά του.

10/03/2017 - 12/03/2017: Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργάνωσε τους 2ους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων του Νομού Μεσσηνίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων του Νομού Μεσσηνίας και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Οι Αγώνες διεξήχθησαν από 10 έως 12 Μαρτίου 2017 στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, «Ν. Πολίτης», Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

08/03/2017: Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 , ώρα 18:00, στην Κυπαρισσία, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσε εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, στην αίθουσα βιβλιοθήκης του σχολείου . Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Μαρία Τσαγκαράκη, πρόεδρος Φιλολόγων ΣΦΜ, σε ομιλία της αναφέρθηκε στα « Γυναικεία στερεότυπα και αναπαραγωγή κυρίαρχης πατριαρχικής ιδεολογίας στον ελληνικό κινηματογράφο (1950-1967) ». Στο δεύτερο μέρος η φιλόλογος Πέτη Γράψα, μέλος ΣΦΜ, παρουσίασε το νέο βιβλίο του Σταύρου Τσαγκαράκη « Οι ζωές που δεν έζησαν-δεκατέσσερις μικρές ιστορίες γυναικών ».

Αρχική | Ιστορικό | Εκδηλώσεις | Ψηφιακό Αρχείο | Λέσχη Ανάγνωσης | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Υπομενού


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού