index.htm


Μετάβαση στο περιεχόμενο

2017-2018

Εκδηλώσεις

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018)


27-28/05/2017: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσε λαογραφικό διήμερο το Σάββατο 27 Μαΐου και την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στις 8:00μμ στο Πνευματικό κέντρο του δήμου Καλαμάτας αφιερωμένο στο μανιάτικο μοιρολόι. Στην εκδήλωση παρουσίασαν εισηγήσεις ο κος Δουλαβέρας Αριστείδης, τ. αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η κα Καπετανάκη Σοφία, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κος Κουγέας Σωκράτης, φιλόλογος-συγγραφέας και ο κος Γιαννημάρας Δημήτρης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και τ. δήμαρχος δυτικής Μάνης. Μοιρολόγια διάβασε η συγγραφέας Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη– Τσαγκάρη ενώ συμμετείχαν μοιρολογίστρες από τη Δυτική Μάνη, όπως η Ευανθία Γκούζου και η Αγγελική Σκαρέα. Παράλληλα το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με την καθηγήτρια παραδοσιακής μουσικής κα Ψαραδέλλη Γεωργία και ο κος Κάτσος Παναγιώτης στην φλογέρα και το κλαρίνο πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση.


26/05/2017
: Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας και τον Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Φιλολογίας εκδήλωση για την Αρχαία Ελληνική Μουσική, την Παρασκευή 26 Μαϊου 2017, στις 7.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ομιλητές ήταν ο Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, με θέμα: «Αρχαία Ελληνική Μουσική» και η Θεανώ Αδαμοπούλου, με θέμα: «Ο Αρχαίος Ελληνικός Αυλός». Ακουλούθησε η συναυλία «Οι μαβί χορδές της λύρας» με τους: Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχαιοελληνική λύρα – τραγούδι) , Βασιλική Παπαγεωργίου (μαντολίνο – τραγούδι) και Αντώνη Σκαμνάκη (κοντραμπάσο). Συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με το τραγούδι του
«Επιταφίου του Σεικίλου - 2 μ.Χ. αι.» με συντονίστρια την κ. Γεωργία Ψαραδέλλη.

29/04/2017
: O Δήμος Καλαμάτας & ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσαν τα Θ’ Πολυδούρεια το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Καλαμάτας, που ήταν αφιερωμένα στην ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Για την τιμώμενη ποιήτρια μίλησε η δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» στηΧριστίνα Γεωργιάδου, για τη συλλογή ποιημάτων «Σπορά» και στο Φαίδονα Μουδόπουλο - Αθανασίου, για την ποιητική συλλογή «Ιστορίες Κρίσης (και άλλων παραγόντων)». Την εκδήλωση πλαισίωσε το μουσικό σχήμα «Ήχος του Νότου».


25/04/2017:
Η Χριστίνα Γεωργιάδου, για τη συλλογή ποιημάτων «Σπορά» και ο Φαίδων Μουδόπουλος - Αθανασίου, για την ποιητική συλλογή «Ιστορίες Κρίσης (και άλλων παραγόντων)» επελέγησαν από την αρμόδια επιτροπή για την απονομή εξ ημισείας του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για το 2017, ύστερα από ομόφωνη απόφαση την 25η Απριλίου, όσον αφορά σε ποιητικές συλλογές πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, που εκδόθηκαν την προηγούμενη χρονιά.


03/04/2017: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας έφερε στην Καλαμάτα την εξαιρετική θεατρική παράσταση του "Θεατρικού οργανισμού Νέος Λόγος" Το κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου, με τον ηθοποιό Φώτη Μακρή, τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, ώρα 20:30, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Η παράσταση είναι βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου "Το κιβώτιο" .

18/03/2017: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας υποδέχτηκε την ημέρα της ποίησης στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 08:00 μ.μ. με μια εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη. Για τον ποιητή μίλησε η Παναγιώτα Ψυχογιοπούλου, σχολική σύμβουλος φιλολόγων Πάτρας ενώ ποιήματα του ποιητή διάβασαν οι Μίνα Σταθοπούλου & Μαρία Τσαγκαράκη, φιλόλογοι. Στο πιάνο η συνθέτρια - πιανίστρια Άννα-Μαρία Μουτεβελή έπαιξε μουσικές μελωδίες ενώ ο ποιητής διάβασε ποιήματά του.

10/03/2017 - 12/03/2017: Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργάνωσε τους 2ους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων του Νομού Μεσσηνίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων του Νομού Μεσσηνίας και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Οι Αγώνες διεξήχθησαν από 10 έως 12 Μαρτίου 2017 στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, «Ν. Πολίτης», Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

08/03/2017: Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 , ώρα 18:00, στην Κυπαρισσία, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας διοργάνωσε εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, στην αίθουσα βιβλιοθήκης του σχολείου . Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Μαρία Τσαγκαράκη, πρόεδρος Φιλολόγων ΣΦΜ, σε ομιλία της αναφέρθηκε στα « Γυναικεία στερεότυπα και αναπαραγωγή κυρίαρχης πατριαρχικής ιδεολογίας στον ελληνικό κινηματογράφο (1950-1967) ». Στο δεύτερο μέρος η φιλόλογος Πέτη Γράψα, μέλος ΣΦΜ, παρουσίασε το νέο βιβλίο του Σταύρου Τσαγκαράκη « Οι ζωές που δεν έζησαν-δεκατέσσερις μικρές ιστορίες γυναικών ».

Αρχική | Ιστορικό | Εκδηλώσεις | Ψηφιακό Αρχείο | Λέσχη Ανάγνωσης | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Υπομενού


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού